Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


(13.) Házi feladat

2010.12.09

  

 

1. feladatrész

Írjuk meg a programozható vezérlő programját úgy, hogy a munkahenger az S1 nyomógomb megnyomása után folyamatosan, 10 másodpercenként,  ki - be ciklust hajtson végre az S3 nyomógomb megnyomásáig.

 Kép

 

 

 

 

 

 

nagyít

 

A munkahengert a fenti ábra hardvere működteti. Ügyeljünk arra, hogy a mágnestekercseken ne tartsuk fent feleslegesen a működtető feszültséget! ( ED < 100 % )

A működés az S3 nyomógomb megnyomásával állítható le.

Ebben a feladatban az S2 nyomógomb nincs kihasználva.

a program dokumentációja letöltés

program letöltés (Zelio)

 

 

2. feladatrész

Módosítsuk a programot az S2 nyomógomb kihasználásával!

A berendezés működjön az előző alapelvek szerint azzal a változtatással, hogy az S2 nyomógomb megnyomása után a munkahenger nem vált automatikusan pozíciót a véghelyzet elérése után, hanem nyugalomban marad. Ellenkező pozícióba csak az S1 nyomógomb újbóli megnyomására tér át.

Ez az üzemmód egészen az S2 nyogógomb újbóli megnyomásáig álljon fent, amikor ugyanis a henger mozgása az S1 nyomógomb megnyomása után, újra automatikus lesz.

a program dokumentációja letöltés

program letöltés (Zelio)

 

 

3. feladatrész

A berendezés működjön a 2. feladatrészben megfogalmazottak szerint, azzal a változtatással, hogy az S2 nyomógomb másodszori (és a továbbiakban minden páros számú) megnyomására a henger mozgása újra automatikus lesz, (az S1 nyomógomb megnyomása nélkül).

a program dokumentációja letöltés

 program letöltés (Zelio)